De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
Mammoetboom aan industrieterrein Schurhoven in Sint-Truiden

De Limburgse Bomenwerkgroep jaagt op mammoeten

donderdag, 07 december 2017

Met de mammoetbomen is het gesteld zoals met alle grote bomen. Het gaat er niet goed mee!
Daar wil de Limburgse Bomenwerkgroep iets aan doen. Deze winter worden alle oudere Limburgse mammoetbomen in kaart gebracht. Uiteraard worden ook "jongelingen" genoteerd die de plaats, ruimte en tijd hebben om uit te groeien tot reuzen. 

Sequoia versus Sequoiadendron

De kustsequoia (Sequoia sempervirens) en mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) worden ondanks de grote verschillen nogal eens met elkaar verward.

De echte "redwood" of kustsequoia, bekend van de nevelbossen langs de Amerikaanse westkust, is "de grootste boom ter wereld". Die redwood valt in Limburg alleen te bewonderen in Bokrijk (arboretum Sectie Quer1) of Harlaz (in Herk-de-Stad). 

De mammoetboom of Sequoiadendron giganteum komen we in onze provincie meer tegen. In de volksmond spreekt men over "boksbomen", wat veel zegt over de zachte bast van de boom. Sequoiadendron giganteum is ook een van de giganten uit het plantenrijk en dat verklaart meteen de Nederlandse naam. Tuinbezitters die een exemplaar bezitten, mogen terecht fier zijn.

De zoektocht naar onze mammoeten begint

De mammoetbomen in de bergen van Californië hebben een achtenswaardige leeftijd van 2.000 tot 3.000 jaar. Daar lijken onze mammoetbomen lilliputters tegen. Toch is de boom ook bij ons een grote cultuurboom geworden die je terugvindt in verschillende parken en enkele zeldzame grotere privé-tuinen. Sint-Truiden mag alvast fier zijn op enkele prachtexemplaren (in Velm, op het industrieterrein Schurhoven).

Ken je een Sequoiadendron  (of Sequoia)  in je omgeving, geef die dan zeker door via www.provinciaalnatuurcentrum.be/limburgboomtmerkwaardigeboomform. We zoeken in eerste instantie naar bomen van minstens 50 jaar oud. Deze hebben een stamomvang van 200 cm gemeten 1,50 m van de grond.

Lees meer over deze merkwaardige bomen.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.