Ga verder naar de inhoud

Werkgroep planten

De eerste officiële planteninventarisaties in België vonden al plaats in 1939. De toenmalige Limburgse Botanische Werkgroep groeide in 1975 uit tot de huidige Limburgse plantenwerkgroepen.

"Samen met de andere vrijwilligers speuren naar plantjes en insecten in de vrije natuur brengt mij echt tot rust. Dat nauwgezet observeren dwingt me als het ware om even te vertragen. Heerlijk."

Gilbert Drabbe, vrijwilliger

Vijf Limburgse plantenwerkgroepen

Limburg telt vier regionale plantenwerkgroepen en één werkgroep die in heel de provincie op onderzoek gaat:

  • Slobkousjes (Natuurpunt Noord-Limburg)
    Bezoek de website

  • Plantenwerkgroep Genk
    Bezoek de website
  • SAP-clubje (Natuurpunt Hasselt-Zonhoven)
    Mail de voorzitter: katrien.hendrickx@gmail.com
  • de Haspengouwse plantenwerkgroep (HPW)
    Bezoek de website
  • Limburgse plantenwerkgroep
    Mail de voorzitter: bertberten007@gmail.com

Bieke Geukens coördineert de samenwerking en afstemming tussen deze verschillende werkgroepen.

Inventariseren om beter te beheren

De 5 plantenwerkgroepen organiseren samen jaarlijks een 80-tal excursies. Zo verzamelen de vrijwilligers systematisch verspreidingsgegevens om de Belgische plantenatlas die in 1993 verscheen te actualiseren. De verzamelde data voeren ze in in de Florabank van Vlaanderen en op waarnemingen.be.

Het uiteindelijke doel: de Limburgse biodiversiteit in kaart brengen. Die kennis kan vervolgens ingezet worden om bijzondere soorten te beschermen en advies te geven voor plaatselijk beheer.

Determinatietabellen als hulpmiddel

Vind je het moeilijk om planten als ogentroost, veldkers of klit te herkennen en van elkaar te onderscheiden? De vrijwilligers maakten meer dan 50 zoekkaarten die je helpen om de meest voorkomende Limburgse plantensoorten te herkennen. Je vindt ze allemaal in onze kennisbank.

Samenwerken zit in ons DNA

De Limburgse plantenwerkgroepen staan in contact met de Floristische werkgroepen in Vlaanderen, de plantenstudiegroep uit Nederlands Limburg en de Plantensociologische Kring van Nederland.

De Limburgse plantenwerkgroep werkt regelmatig mee aan projecten van verschillende overheden en natuurorganisaties. Jaarlijks is er ook de Euregionale Botanische Studiedag, i.s.m. het Natuurhistorisch Genootschap Limburg. De thema's van de voorbije jaren waren bv. grensmaas, heide, orchideeën, terrils of steenbergen.

Doe mee

Ben jij ook zo geboeid door planten? Doe dan met ons mee. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Of je nu een beginner of een ervaren plantenkenner bent.

Word vrijwilliger

Wil je nog een stapje verder gaan? Sluit je dan aan als vrijwilliger bij één van de werkgroepen. Laat ons weten wie je bent en wat je zou willen doen.

Zin om samen met ons de Limburgse natuur te onderzoeken?

Ben jij gebeten door natuur én wil je het verschil maken voor de Limburgse natuur? Dan ben je de geknipte LIKONA-vrijwilliger.

Als LIKONA-vrijwilliger trek je samen met andere natuurliefhebbers de natuur in en help je met determinaties of met het verwerken van de onderzoeksresultaten. Uiteraard kies je zelf welke werkgroep je het meeste aanspreekt.