Allemaal samen voor gezondere beken. Meten is weten. Help ons, provincie Limburg en UHasselt, door de fitheid van een beek bij jou in de buurt te meten. Wil jij ook meedoen? Spring dan in de BRES voor water: zoek je meetpunt en geef je resultaten in. Met de gegevens die we zo verzamelen kunnen we een beter beleid uitwerken.
Het leuke is dat je niet alleen bent. Je maakt deel uit van een heel netwerk en je kunt je resultaten delen met anderen.
Beken kreunen onder droogte
De voorbije zomers kreunde onze natuur onder de droogte. Onze beken kampen met een te lage waterstand en stroomsnelheden. Gezonde kronkelende beken met een goede waterkwaliteit zijn echter van groot belang om de waterbeschikbaarheid voor mens en dier te verbeteren. De waterbeschikbaarheid in Vlaanderen is immers een van de laagste in Europa. Lees meer over het project en de waarde van beken.
Breed gedragen onderzoek
“In de BRES voor water” is een breed gedragen burgerwetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek wil de waterstand en de ecologische kwaliteit van beken in Haspengouw in kaart brengen. Wetenschappers, burgers en scholen zullen daarbij hand in hand werken en gegevens verzamelen en analyseren. Onze partners zijn de Vlaamse Milieumaatschappij, het Bekkensecretariaat Demerbekken en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.
De dienst Water en Domeinen van de provincie Limburg verzamelde de afgelopen jaren al veel gegevens, samen met vrijwilligers. Na een eerste onderzoek door onze biostatisticus bleek dat de gemiddelde waterstand in beken in Haspengouw lager is dan de gemiddelde waterstand in beken in de Kempen.
Waterstand Limburgse beken
Limburgers getuigen
Onze Limburgse inwoners getuigen samen met wetenschappers en beleidsmakers vanuit verschillende sectoren (de landbouw, het natuurbeheer, de buurt, …) over de impact van droogte op het landschap en hun leven. Ook formuleren ze mogelijke oplossingen om zelf om te gaan met droogte en het watertekort in de toekomst te beperken. Lees meer over droogte.
Het onderzoek kadert binnen het provinciaal en Vlaams beleid rond droogte
Het project ”In de BRES voor water” draagt bij aan het monitoringsprogramma voor waterstanden in beken.
De gegevens uit dit monitoringsprogramma worden gebruikt in een waterbalans, ontwikkeld door de provincie Limburg samen met experten van de Bodemkundige Dienst van België, KU Leuven en de VUB.
Met dit model willen we inschatten in welke Limburgse regio’s watertekorten kunnen optreden en ontwikkelen we een specifiek Limburgs afwegingskader voor watergebruik, afgestemd op het Vlaams afwegingskader. Lees meer over het beleid.
Deze figuur toont de evolutie van de waterstand van Limburgse beken, gebaseerd op 2.639 metingen op 138 locaties in Limburg van juli 2019 tot juli 2020.
De lijnen in het vet tonen de gemiddelde evolutie van de waterstand in Haspengouw versus de Kempen, met een bijhorend 95 % predictieinterval.
De gemiddelde waterstand in Haspengouw ligt lager dan de gemiddelde waterstand in de Kempen.