Droogte en wateroverlast: twee zijdes van dezelfde medaille
Ook Limburg kampt met een structureel waterprobleem. Droogteperiodes worden steeds extremer en watertekorten doen zich voor. Maar ook wateroverlast speelt ons parten. Ruimte voor water is de oplossing!
We moeten water op elk moment koesteren, en niet enkel in periodes met watertekort. We hebben het water uit ons landschap verwijderd omdat we van mening waren dat de "waterzieke" gronden niet nuttig zijn en omdat kronkelende beken overstromingen veroorzaakten in woonzones. Maar wateroverlast en droogte zijn echter twee zijdes van dezelfde medaille: door water op één plaats snel af te voeren, veroorzaken we overstromingen op andere plaatsen, dikwijls waar we ze niet willen.
Regen- en afvalwater opvangen, zuiveren en hergebruiken zijn zeer belangrijke maatregelen. Maar een duurzame langetermijnaanpak zorgt ervoor dat water in ons landschap op grote schaal wordt vastgehouden, vertraagd wordt afgevoerd en dat water ook terug kan infiltreren naar diepere grondlagen. Kronkelende beken, rivieren en natte natuurgebieden zoals moerasbossen, rietmoerassen, overstromingsgebieden en natte graslanden hebben deze rol altijd al vervuld in onze maatschappij en moeten terug hersteld worden.
Getuigenissen
Onze Limburgse inwoners vanuit verschillende sectoren (de landbouw, het natuurbeheer, de buurt, …) getuigen samen met wetenschappers en beleidsmakers over de impact van droogte in het landschap en hun leven. Ook formuleren ze mogelijke oplossingen om droogte en watertekort in de toekomst te beperken. Laat je door hen inspireren en overtuigen.
Spaarzaam omgaan met water
De klimaatverandering zorgt ervoor dat het warmer wordt, dat er meer neerslag op korte tijd valt en dat er langere periodes van droogte zijn. Ons landschap hebben we zo ingericht dat water in snel tempo wordt afgevoerd. Oplossingen moeten in deze richting gezocht worden. Maar iedere burger moet ook zijn steentje bijdragen. Het belangrijk om:
- het teveel aan water in nattere periodes niet zomaar te laten wegvloeien
- water efficiënt en duurzaam te (her)gebruiken in droge periodes.
Onder "Spaarzaam met water" verzamelden we informatie voor jou over o.a.:
- waarom het belangrijk is om spaarzaam om te gaan met water
- tips om zelf water op te vangen en spaarzaam om te gaan met water in en rond het huis
- nuttige informatie voor mensen die aan een waterloop wonen
- nuttige informatie voor landbouwers.
Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Mogelijk vind je het antwoord onder "Veelgestelde vragen". Zo niet, mag je contact opnemen met Katrien Hendrickx, coördinator Netwerk Citizen SCience, Provinciaal Natuurcentrum, katrien.hendrickx@limburg.be.